Jeuk is een van de meest gehoorde klachten tijdens de genezing van brandwonden, maar vaak ook nog lang nadat de wonden genezen zijn. Soms is de jeuk echt ondragelijk en zorgt het ervoor dat je wonden weer open krabt, waardoor er weer nieuwe ontstekingen kunnen ontstaan. Maar krabben tegengaan is vaak onmogelijk. Erg vervelend dus die jeuk, maar wat kun je er aan doen?
Het antwoord op die vraag is nog niet erg eenvoudig. Naar het fenomeen jeuk is tot nu toe erg weinig onderzoek gedaan, terwijl het helaas voor mensen met brandwonden een groot probleem kan zijn. Omdat men er nog zo weinig van weet is een echte oplossing van jeuk ook niet voorhanden. Wel zijn er mogelijkheden om enige verlichting te bewerkstelligen:
- drukkleding gebruiken
- vermijd te warme kleding
Warmte geeft jeuk; draag geen knellende kleding en liever laagjes en liever geen nylon of andere synthetische materialen, maar katoen.
Veel mensen met littekens aan bijvoorbeeld armen en benen willen deze bedekken met kleding. Dat kan, maar daardoor heb je meer kans op jeuk, zeker bij een verkeerde materiaalkeuze. - vermijd te warm bad- of douchewater en douch/baad niet teveel. Gebruik doucheolie in plaats van zeep;
- houd het beddengoed luchtig
- om een huid af te koelen en mogelijk de jeuk minder te ervaren worden coldpacks geadviseerd, die zijn te koop bij drogist en/of apotheek.
- huid vet en soepel houden
Smeer de huid in met vette zalven. Een zalf is vetter dan crème. Een vette zalf geeft de huid meer bescherming. Maar pas op: een hele vette zalf kan de huid afsluiten en jeuk bevorderen! In bodylotion zit veel water verwerkt en dat maakt de huid eerder droger dan vetter. Dit alles om te voorkomen dat uw huid droog wordt, want een droge huid
is een jeuk-actieve huid. - eventueel medicatie (in overleg met je arts).
In de praktijk blijkt dat iets op je huid smeren vaak goed helpt. Alleen wat? Wat bij de een helpt, helpt niet per se bij de ander. Vaak is het een weg van trial en error. Gewoon net zolang verschillende zalven uittesten. Totdat je er een gevonden heb die bij jou helpt. En dan maar hopen dat ie niet te duur is, want de meeste smeermiddelen worden niet vergoed door de verzekeraars. Overleg ook met je arts of nazorgverpleegkundigen van het brandwondencentra. Zij zijn meestal heel goed op de hoogte van alle beschikbare middelen.
Het verschil tussen een creme, een zalf en een lotion
Wil je meer weten over het verschil tussen crèmes, zalven en lotions en waarom het een beter helpt tegen jeuk dan het ander, klik dan hier.