Skip to content

Littekens kunnen soms erg rood en bobbelig zijn. Met lasertherapie kun je hier vaak wat aan doen. Door de huidstructuren van het litteken te verminderen, neemt het reliëf af. Met lasertherapie kunnen ook bloedvaatjes worden afgesloten, waardoor niet alleen de kleur verandert, maar ook de uitrijping van het litteken versnelt.

Met lasertherapie wordt één specifieke golflengte heel precies op bepaalde cellen gericht. Dit betekent dat alleen cellen van een bepaald weefseltype de energie van die golflengte absorberen. Die cellen worden verhit en gaan kapot. Het omliggende weefsel met andere celtypen is voor die golflengte minder gevoelig, absorbeert daardoor geen warmte en blijft intact.

Voor de behandeling van brandwonden en de brandwondenlittekens bestaan verschillende toepassingen met de laser; ieder met eigen specificaties. Voor elke huid en elk litteken kan het ene voordelen hebben boven het andere. Ga voor een persoonlijk advies naar een plastisch chirurg. De Dye laser en de Co2-laser zijn de meest gebruikte lasertechnieken bij brandwonden.

Dye laser

De Dyelaser werkt tot diep in de huid en kan bij de vorming van littekens worden ingezet. Het blijkt dat wanneer bij littekens die rood en dus goed doorbloed zijn, deze doorbloeding wordt stilgelegd, het litteken sneller uitrijpt. De behandeling is kort, maar moet herhaald worden gedurende enkele weken voor een goed resultaat. Er wordt een soort pen op de huid gezet die kortdurende prikjes geeft. Een verdoving is niet nodig en de patiënt wandelt zo weer de behandelkamer uit. Een controle-afspraak bij de tandarts duurt langer. Het resultaat is moeilijk te voorspellen en wisselt sterk per persoon. En je weet ook nooit hoe het litteken zich had gedragen zonder die behandeling.

CO2-laser

Met de CO2-laser kan een gladdere huid worden verkregen door de opperhuid gedoseerd en laagsgewijs te verdampen. Hierdoor ontstaan kleine schaafwondjes en wordt het onderliggende bindweefsel geactiveerd tot verjonging van de bovenliggende huidlaag. Deze behandeling heeft kans op bijwerkingen indien het niet door specialisten wordt uitgevoerd, want als de huid te ver wordt ‘afgeschraapt’ kan ze verbranden en pigment verliezen. Deze behandeling vindt plaats onder (volledige) verdoving en niet in de zomermaanden. Vooraf hoeven geen specifieke maatregelen te worden genomen. Na behandeling is er gedurende 2 weken enig ongemak door de korstjes op de huid (ze schuren ’s nachts op het kussen en de haren blijven aan de korstjes hangen), het smeren van een speciale zalf (intensievere huidreiniging gewenst) en eventueel lichte pijnbeleving. Ook kunnen er plaatselijk zwellingen ontstaan. Als de huid weer vrij is van korsten en geheel dicht is, mag er weer make-up over worden aangebracht. Enige voorzichtigheid en bescherming met en in de zon is noodzakelijk omdat het pigment aangetast is. Het duurt 1 tot 4 maanden voordat de roodheid in de huid echt wegtrekt. Meerdere behandelingen kunnen noodzakelijk zijn voor het gewenste resultaat met een tussentijdse wachttijd van 6 maanden.

 

 

Back To Top