Ga naar hoofdinhoud

Huidpreparaten zijn te onderscheiden in preparaten zonder medicijn en met medicijn. Preparaten met medicijn hebben een therapeutisch effect. Er zit een actieve stof in met een direct effect op de huidaandoening. Toch kunnen preparaten zonder medicijn wel degelijk ook een therapeutisch effect hebben: ze kunnen indrogend werken of juist uitdrogen van de huid voorkomen.

Preparaten zonder medicijn
Er zijn veel soorten basispreparaten. Het verschil zit in de verhouding tussen water, vet en/of poeder. Meest voorkomende samenstellingen:

  • Crèmes: bestaan uit een mengsel van water en vet. Twee vormen: ‘olie in water’-crèmes waaronder Lanettecrème en Vaseline  (neutrale werking) en ‘water in olie’-crèmes (waaronder unguentum leniens) gaan uitdrogen tegen.
  • Zalven: bestaan uit een mengsel van vetten (gaan uitdrogen tegen) bijvoorbeeld Lanette zalf.

De conditie van de huid bepaalt uit welke samenstelling het basispreparaat het beste kan bestaan. Bij een nattende huid zijn indrogende middelen geïndiceerd. Bij een droge huid is juist een vet preparaat nodig dat uitdrogen tegengaat. In het algemeen kun je zeggen dat zalven beter geschikt zijn bij verlittekende huid die jeukt. Vaak is uitdroging nl. het probleem. Vette zalven kunnen dit het beste tegengaan. Er kunnen echter ook andere oorzaken zijn van jeuk. In die gevallen kan een creme of lotion mogelijk ook helpen. En wat helpt, verschilt enorm van mens tot mens. Soms is het gewoon een kwestie van uitproberen.

Het is niet eenduidig aan te geven hoe dik je de zalf dient aan te brengen. In principe is dun zalven voldoende. Zalf zo, dat je een filmlaagje op de huid kunt zien of dat de huid vet aanvoelt.

Zalven zonder medicijn kan je zo vaak aanbrengen als prettig is. Het is bij een droge huid ook te gebruiken tussen de momenten waarop een medicinale zalf wordt aangebracht.

Lotion
Een lotion bestaat ongeveer voor 90 procent uit water. Een bodylotion helpt dan ook onvoldoende om een droge huid in te vetten. Vochtinbrengende crèmes of zalven bestaan niet. Een zalf of vette crème dekt de huid af, hierdoor kan er minder water uit de huid verdampen en daardoor raakt de huid (van binnenuit) meer gehydrateerd.

 

 

Back To Top