Skip to content

Lichamelijke gevolgen

De gevolgen van het doormaken van een Necrotiserende Weke Delen Infectie (NWDI) zijn sterk afhankelijk van de plek van de littekens, de uitgebreidheid, de leeftijd en de conditie van de patiënt voordat deze ziekte uitbrak. Een algemene klacht is de ernstige littekenvorming en het feit dat mensen nog lang vermoeid zijn.

NF-inlay
Een inlay

De littekens voelen meestal strak aan, vanwege het feit dat de huid niet kan glijden, door de afwezigheid van het onderhuids vetweefsel. Soms is het moeilijk bepaalde gewrichten goed te gebruiken. Het kan voorkomen, dat het reliëf in de huid zo groot is, dat een inlay nodig is.

Als door de ziekte veel huid en spieren verloren zijn gegaan in de romp, is het nodig om een korset te dragen. Drukkleding geeft vaak steun in het aangedane gebied.

NF-drukkleding
Drukkleding

Het komt voor dat de restwonden zeer moeilijk genezen en pijn veroorzaken. Dan moeten mensen na een periode thuis opnieuw opgenomen worden in een ziekenhuis (brandwondencentrum) om de wonden alsnog te sluiten.

Door functionele beperkingen en grote vermoeidheid is het vaak nodig om het werkzame en sociale leven aan te passen. Het komt voor dat men het werk niet meer kan doen als voorheen en dat men gedeeltelijk of volledig afgekeurd wordt. Soms is de vermoeidheid te groot om bijvoorbeeld te werken én een sociale afspraak of sporten op één dag te plannen. Er moet gezocht worden naar een nieuwe balans, zonder zichzelf te overvragen. Daarnaast is het belangrijk uit te zoeken wat juist energie geeft.
Uiteraard heeft dit zijn weerslag op allerlei levensgebieden zoals het gezin, werk, sport en het sociale leven. Vaak is het zo dat mensen de nodige veranderingen moeten aanbrengen in hun leven om het vol te houden, soms tijdelijk en soms structureel. Simpelweg omdat ‘de koek eerder op is’.

Back To Top