Skip to content

De lichamelijke gevolgen van een brandwondenongeval kunnen behoorlijk ingrijpend zijn. Hieronder staan een aantal voorbeelden.

Littekens

Vaak blijven er na de behandeling behoorlijke littekens achter.  De huid van littekens is vaak stugger, anders van kleur en er kunnen allerlei strengen doorheen lopen. En daar kun je niet alleen last van hebben, omdat je ze niet mooi vindt, maar ook omdat ze je in de weg kunnen zitten bij het bewegen. Brandwonden ‘krimpen’ vaak, waardoor je soms moeilijker kan bewegen. Om beter te kunnen bewegen zijn dan soms hersteloperaties nodig, waar dan extra huid wordt aangebracht om beter te kunnen bewegen.
Daarnaast is er tegenwoordig steeds meer mogelijk om littekens minder opvallend en soepeler te maken. Wil je meer weten hierover? Klik dan hier!

Jeuk

Brandwonden kunnen erg jeuken, zowel tijdens het genezingsproces als daarna. En het valt niet mee om een goede zalf te vinden om je hier vanaf te helpen. Elke huid is anders.

Bewegingsbeperkingen

Als er littekens ronden gewrichten zitten, kunnen deze het bewegen van die gewrichten soms behoorlijk bemoeilijken. Dat komt met name voor bij de hals en nek, bij schouders en elleboog en in de handen. Vaak zijn er hersteloperatie nodig om de gewrichten weer nieuwe bewegingsruimte te geven. Er wordt dan vaak een stukje extra huid tussen gezet.

Verminderde huidfuncties

Brandwondenlittekens en zeker de plekken waar je een transplantaat hebt, werken in het algemeen wat minder goed dan gewone huid. Naast dat huid minder flexibel is en kan jeuken, is de temperatuurregeling meestal ook niet helemaal meer OK. Zweten, belangrijk om af te koelen, gaat vaak minder goed. Dus krijg je het sneller heet. En daarnaast komt het voor dat de littekenhuid soms eerder verbrand omdat het pigment daar ontbreekt of verstoord is. Datzelfde komt ook wel voor bij de donorplekken. De plekken waar men huid voor een huidtransplantaat heeft afgenomen.

Inhalatietrauma

Als je je brandwonden hebt opgelopen bij bijvoorbeeld een woningbrand dan bestaat de kans dat je ook veel rook of hete gassen of hete lucht hebt binnen gekregen. Die rook en gassen kunnen je luchtwegen ernstig beschadigen.

De hitte zorgt voor verbranding van de luchtwegen met zwelling en blaarvormig als gevolg, waardoor de luchtwegen beschadigd en/ of geblokkeerd worden. Met name branden in een gesloten ruimte, waarbij de temperatuur flink oploopt (zoals een binnenbrand), is er een vergroot risico op het ontstaan van een inhalatietrauma.

De zwelling van de luchtwegen treedt doorgaans niet direct op, maar meestal pas na enkele uren. Soms ontstaan de symptomen pas na 24 uur.

Een inhalatietrauma is een levensbedreigende situatie. Bij verdenking op een inhalatietrauma en in situaties waar er een risico op een inhalatietrauma is dient men, ook zonder dat er al tekenen zijn van een beginnende luchtwegobstructie, met spoed professionele hulp in te schakelen. Zij kunnen starten met het geven van zuurstof en de luchttoevoer veiligstellen door middel van intubatie.

Wil je meer weten, lees dan het uitgebreide artikel over inhalatietrauma dat in ons Blad Infocus verscheen.

Slaapproblemen, vermoeidheid en concentratieverlies.

Door de behandeling van brandwonden, met de daarbij horende veelvuldige operaties en anesthesie kunnen er zich vaak slaapproblemen, vermoeidheid of concentratieverlies voordoen.
Over deze vervelende effecten lees je meer bij de psychosociale gevolgen.

Post Intensive Care Syndroom

Een verblijf op de Intensive Care is soms noodzakelijk om te herstellen van je brandwonden of NF. Vaak wordt je dan een aantal dagen en soms zelfs weken ‘onder zeil’ gehouden. Zo kan je lichaam beter herstellen. Echter zo’n lange periode op de IC en zeker als je kunstmatig beademd wordt, kan ook nieuwe klachten veroorzaken. Dat kunnen lichamelijke klachten zijn, maar vaak ook cognitieve (geheugenproblemen of minder snel denken e.d) of psychische klachten (angst, depressie, e.d.). Met een moeilijk woord noemen we die groep van klachten die na zo’n IC behandeling kunnen ontstaan het Post Intensive Care Syndrooom (PICS).

Wil je hier meer over weten, dan verwijzen we je graag naar de site van IC-Connect; de belangenvereniging voor voormalige IC-patiënten en hun naasten.

Back To Top