Skip to content

NF-bacterieEen ‘Necrotiserende Weke Delen Infectie (NWDI)’ is een bacteriële infectie in het onderhuids weefsel. De infectie verspreidt zich in de loop van uren tot dagen over het oppervlak van de fascie (het vlies dat om de spieren zit) en zorgt voor afsterven van huid-, spier- en vetweefsel. In de meeste gevallen wordt de infectie veroorzaakt door de Streptococcus Pyogenes. Deze bacterie wordt in de volksmond de vleesetende bacterie genoemd. Maar ook andere bacteriën kunnen de infectie veroorzaken.

Symptomen

De infectie begint vaak met een wondje in de huid, bijvoorbeeld veroorzaakt door het scheren of een muggenbeet. De huidafwijking kan in het begin lijken op wondroos, maar de pijn is veel heftiger dan past bij de omvang van de wond. Ook is de huid warm en rood, heel gevoelig bij druk en er zijn vaak grotere en kleinere blaren gevuld met vocht. Het hele geïnfecteerde gebied gaat zwellen.

NF-symptomenDe roodheid kan zich heel vlug verspreiden. Bij een diepere infectie is er vooral pijn en aan de oppervlakte vaak nog niets te zien. De meeste patiënten hebben last van pijn, een grieperig gevoel, misselijkheid, diarree, overgeven en soms een lage lichaamstemperatuur.

Wanneer de ziekte niet wordt herkend en dus niet wordt behandeld, kan de huid na 2 tot 3 dagen verkleuren van rood naar paars en daarna naar zwart. Dit zijn tekenen van het afsterven van het weefsel. In het geïnfecteerde gebied ontstaan abcessen. In dit stadium heeft de patiënt meestal hoge koorts en voelt zich zeer ziek, met koude rillingen en hoofdpijn.

Ook kunnen ernstiger verschijnselen optreden, zoals lage bloeddruk, snelle hartslag, ademnood en sepsis. De infectie breidt zich in 24 tot 72 uur zeer snel uit. Als er geen behandeling wordt ingezet kan de infectie dodelijk zijn.

Back To Top