Skip to content

In principe kan iedereen een Necrotiserende Weke delen Infectie (NWDI) krijgen. Het is vaak een kwestie van pech. Het kan ook zijn dat de patiënt al een lagere weerstand heeft, waardoor de bacterie sneller kan toeslaan of gezond is, maar een zeer agressieve bacterie treft.

Er is kans deze infectie te krijgen bij een (kleine) verwonding, bijvoorbeeld na het scheren in oksel of lies, of na een chirurgische ingreep. Mensen die drugs spuiten (intraveneus) lopen meer risico. Een reeds bestaande infectie geeft ook meer risico op deze infectie. Een muggenbeet bij een gezond persoon kan leiden tot NWDI, maar soms wordt de oorzaak niet gevonden.

Andere factoren die een rol kunnen spelen zijn onder andere: diabetes, overgewicht, een verstoord immuunsysteem, leverstoornissen of drugsgebruik.

Hoe langer het duurt voordat met de behandeling wordt begonnen, hoe slechter de vooruitzichten voor de patiënt zijn. Er overlijden patiënten, zelfs met de juiste behandeling. Gelukkig komt de infectie zelden voor. Jaarlijks worden ongeveer 4 op de 100.000 mensen getroffen door deze ziekte. De mensen die de aandoening krijgen, hebben soms zelf een (tijdelijk) verminderde weerstand. Of het immuunsysteem werkt wel goed, maar ze worden getroffen door een variant van de bacterie die bepaalde gifstoffen kan produceren waardoor het heftige beeld kan ontstaan. Na een doorgemaakte NWDI is de kans gelijk aan ieder ander om de aandoening opnieuw te krijgen.

Back To Top