Ga naar hoofdinhoud

Hulp bij reïntegratie na brandwonden of NWDI

In de meeste gevallen lukt het mensen met brandwonden of een necrotiserende wekedeleninfectie (NWDI) na hun herstel weer terug te keren in een werksituatie. Maar soms gaat dat niet zo makkelijk en ondervinden zij belemmeringen. Via het project ‘Laat je zien in je werk’ wordt voor het eerst specialistische ondersteuning geboden in de zoektocht naar werk of behoud van je huidige baan.
In 2005 liep Frank (49) een klein wondje op aan zijn arm, met een necrotiserende wekedeleninfectie (NWDI) tot gevolg. Hersteloperaties waren nodig, vergelijkbaar met operaties bij derdegraads brandwonden. Toen hij na zijn herstel terugkwam op zijn werk ondervond hij belemmeringen. Het flinke stuk reizen naar zijn werk kostte hem veel energie. Door het vechten van zijn lijf tegen de NWDI raakte zijn lichaam uitgeput.
In overleg met zijn oude werkgever en de Arbodienst werd besloten dat Frank zou uitkijken naar een baan dichter bij huis. Frank had een fulltime baan, maar mocht na zijn herstel nog maar twintig uur per week werken.
Welke werkgever zit nu te wachten op een werknemer die maar vier uur per dag kan komen werken, dacht hij. Via de Vereniging van Mensen met Brandwonden hoorde Frank van het project ‘Laat je zien in je werk’.

Stap voor stap
Hij meldde zich aan en kwam in contact met jobcoach Eefje Janssen, werkzaam bij reïntegratiebedrijf Nieuwe Koers. Eefje: “Ik heb samen met Frank het traject van de terugkeer naar werk stap voor stap opgebouwd, te beginnen met het maken van een cv. Vervolgens gingen we op zoek naar een werkervaringsplek. Via de Vereniging vonden we voor twee uur per week een plek bij het project ‘Kennisbank Participeren met Beperkingen’ van de Vereniging. Dat ging heel goed. Ook door de behandelingen bij een psycholoog boekte hij vooruitgang. Na drie maanden zijn we gestart met het schrijven van sollicitatiebrieven en hebben we Frank aangemeld voor een opleidingstraject.”

Helemaal op zijn plek
Frank werd door verschillende bedrijven uitgenodigd voor een gesprek, die samen met Eefje werden voorbereid. Resultaat: Frank kreeg een baan als technisch helpdeskmedewerker en mocht starten met een opleiding tot systeembeheerder. Frank: “Ik heb veel contact gehad met Eefje over hoe het met mij ging en kon met haar sparren over dingen waar ik tegenaan liep.” Eefje vult aan: “Het is leuk om te zien hoe onze gezamenlijke inspanningen tot een passende baan hebben geleid, zodat Frank lekker kan meedraaien in het werkproces.”

Ook coaching voor de jobcoach
Bij re-integratiebureaus bestond weinig ervaring over de impact van een brandwondenongeval of NWDI op de terugkeer naar werk of het vinden van een baan. In het project ‘Laat je zien in je werk’ werd jobcoach Eefje getraind door coach en ervaringsdeskundige Stefanie Michelis: “Als kind heb ik een ongeluk meegemaakt waardoor ik brandwonden heb opgelopen. Toen ik ging werken was er geen begeleiding voor mensen zoals Frank en ik. Dat heb ik als een gemis ervaren. Door mijn achtergrond en opleiding als coach kan ik deze trainingen geven.”
Eefje: “Stefanie heeft ons als jobcoaches verteld over extra beperkingen die mensen met brandwonden kunnen ondervinden, naast de zichtbare littekens. Nooit had ik me gerealiseerd dat je er misschien nog lang niet bent als de
huid al dicht is.”

• Door Els Panis – gepubliceerd in Infocus.

Het project ‘Laat je zien in je werk ’is een samenwerkingsproject van twee re-integratiebureaus en Stefanie Michelis. De Vereniging van Mensen met Brandwonden heeft geadviseerd bij de totstandkoming van dit project.
Voor meer informatie: www.nieuwekoers-reintegratie.nl of www.werktraject-nh.nl.

Back To Top