Irma: op zoek naar een goed haarwerk

Een haarstuk of haarwerk nodig? Met littekens op je hoofdhuid ben je dan niet zomaar klaar. Dat heeft Irma aan den lijve ondervonden. Daarom zet ze zich in voor professionalisering van haarwerkers, zodat ook mensen met brandwonden met de juiste begeleiding een haarwerk krijgen dat bij ze past. Irma, heeft een gezin en is een…

Een haarstuk of haarwerk nodig? Met littekens op je hoofdhuid ben je dan niet zomaar klaar. Dat heeft Irma aan den lijve ondervonden. Daarom zet ze zich in voor professionalisering van haarwerkers, zodat ook mensen met brandwonden met de juiste begeleiding een haarwerk krijgen dat bij ze past.

Irma, heeft een gezin en is een enthousiaste sporter. In 2004 liep ze brandwonden op door een ernstig auto-ongeluk. Sinds die tijd is ze ook arbeidsongeschikt. Gelukkig haalt ze veel voldoening uit haar vrijwilligerswerk. Haar lidmaatschap van de Vereniging heeft haar vooral veel informatie opgeleverd: “Ik ben een informatieslurper. Ik heb veel gehad aan het internet en aan het Forum, waar ik informatie kon uitwisselen met anderen.” Irma heeft ook de cursus ‘Verder met littekens’ gevolgd, waar ze veel aan heeft gehad, ook in de relatie met haar man.

Kennis ontbreekt
Als Irma na het ongeluk een haarwerk nodig heeft, gaat ze naar een haarwerker en koopt er één. Ze had zich hier niet erg in verdiept en had daardoor ook geen idee wat haar nog te wachten stond. “Mijn eerste haarwerk moest met tape op mijn hoofdhuid worden vastgeplakt. Daarvoor kreeg ik van mijn chirurg op m’n kop; zij had me niet getransplanteerd om het er met een haarwerk weer af te trekken.” De problemen rondom het haarwerk leverden veel verdriet op. Later bleken er wel degelijk andere oplossingen te bestaan, maar de kennis van littekens ontbreekt bij veel haarwerkers.

Invloed uitoefenen
Deze ervaringen zijn voor Irma de motivatie geweest om iets te willen veranderen. Irma wil zich ervoor inzetten dat mensen met brandwonden geholpen worden door specialisten en goede adviezen krijgen om het beste haarwerk te kiezen. Kennis van de psychosociale aspecten van leven met brandwonden is daarbij onmisbaar. Irma zit in de toetsingscommissie van de ANKO (Algemene Nederlandse Kappers Organisatie) afdeling haarwerken. Hier wordt beoordeeld of het toetsen van haarwerkers goed gebeurt. Irma: “Het is vooral veel schriftelijk werk waarbij je niet veel invloed hebt op de kwaliteit en de gestelde eisen.” Om meer invloed te kunnen uitoefenen zit Irma namens de Vereniging sinds begin 2014 in de Raad van Advies van SEMH (Stichting Erkenning Medische Hulpmiddelen). Het doel is om de kennis van haarwerkers te vergroten en daarvoor eisen op te stellen.

Advies van Irma?
Irma geeft geen advies over welk haarwerk iemand moet kiezen: “Ik ben een ervaringsdeskundige, geen haarwerker. Wel kan ik je helepen een goede haarwerker te vinden. Gebruik een zoekprogramma om op internet gecertificeerde haarwerkers in je buurt te vinden en bekijk hun site. Zoek daarbij vooral naar een haarwerker, die gespecialiseerd is in haarwerken naar jouw keuze. Dus echt haar of synthetisch, maatwerk of confectie. Op de site van SEMH kun je een lijst vinden van gecertificeerde haarwerkers in je omgeving. Selecteer HWK bij ‘regeling’ rechts op de SEMH pagina. Ook op de website van ANKO kun je zoeken naar een gecertificeerde haarwerker in jouw omgeving.